Geleceğin Plancılarına Hitaben

şehir ve bölge planlama şbp okuyan öğrencilere tavsiyeler

Plancı adaylarına,  yani şu anda herhangi bir üniversitenin Şehir ve Bölge Planlama bölümünde okuyan öğrenci kardeşlerime sesleniyorum…

Şu anda size özel bir planlama şirketinin çalışma odasında bilgisayarımın başında çalışmakta olduğumuz yığın projeler içerisinden bu yazıyı kaleme alıyorum demek isterdim lakin hayır tamamen Microsoft Word programından aktarıyorum.

Şimdi beni iyi dinleyin çünkü size söyleyeceklerim hem şu anki öğrencilik hayatınızda hem de ileriki çalışma hayatınızda işe yarayacak…

Öncelikle kısaca kendimden bahsedeyim. Hiç öyle hayat hikâyemi anlatmadan direkt olarak hızlı geçiyorum. Selçuk üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünden 2015 yılı haziran ayında mezun oldum. Sonrasında aynı yılın Ekim ayında yine Konya’da özel bir planlama bürosunda işe başladım. Öncelikle arada geçen 3 aylık boş geçirdiğim (tabiki iş anlamında yoksa çılgınlar gibi kitap okudum) vakitten bahsedeyim. Bu 3 aylık zaman dilimini boş geçirmemin en önemli sebebi, okurken mezun olduktan sonra ne yapacağıma karar vermemiş olmamdı. Evet, bu çok hayati bir konudur. Zaten bu yazıyı yazıyor olmamında sebebi bu… Sizlere 2 yılın sonunda ne yapmanız ne yapmamanız konusunda bir kaç tavsiyede bulunmak. Sakın bu süreyi küçümsemeyin çünkü mezun olunca emin olun hak vereceksiniz.  Şimdi gelelim meselemize…

şehir ve bölge planlama okuyan öğrencilere tavsiyeler

Sevgili dostlar, mutlaka ama mutlaka okurken mezun olduktan sonra planlama adına hangi kulvarda çalışacağınıza karar vererek mezun olun. Kamu mu? Özel sektör mü? Akademik kariyer mi?  vs vs. Çünkü bunu yapmazsanız benim gibi 3 ay boyunca ne yapacağınızı bilmeden oradan oraya amaçsızca koşturur ve işlerin hiç planlamadığınız gibi gitmesine sebep olursunuz. Öncelikle şunu söylemek istiyorum sakın şu hatayı yapmayın ya ben zaten akademik kariyer yapmıcam abi not ortalaması ne kasıcam yaaa!!! Yanlış!!! Emin olun bu karar siz mezun olmaya yaklaştıkça değişebilecek bir şeydir kaldı ki bizim bölüm öyle zor bir bölüm değil gayet de kolaydır eğer biraz emek verip üstüne düşerseniz. O yüzden notlarınızı mümkün mertebe iyi tutmaya çalışın bu bir… İyi tutarsam nolur? Şu olur güzel kardeşim en basitinden yüksek lisans yapmak istersen bir avantajdır. Akademik kariyer için olmazsa olmazdır vs. vs.

İkinci olarak şunu söylemek istiyorum. Okulda öğrendikleriniz planlama adına gerçekte yapmanız uygulamanız gerekenlerdir, lakin reelde bunu başarmanız çok güçtür hatta imkansızdır. O yüzden okulda öğrendiğiniz şeylere çok önem verin bunları bilerek mezun olun. Bunun yanında stajlarınızı ciddiye alın onlar sizin çok işinize yarayacaktır. Okurken planlamayla ilgili programlama dillerini özellikle NETCAD programını adınız gibi öğrenin ve kullanın. Hocalar istediği kadar el çizimi istesin siz bu programları bilin. Ama bu arada el çiziminizi de kaybetmeyin bu da önemli çünkü. Bir de eğer imkan bulabilirseniz okurken bir planlama bürosunda part-time çalışın bu da size okul dışında işlerin nasıl yürüdüğü konusunda fikir verecektir. Hem de para kazanmış olacaksınız ve zaten programı da burada daha rahat kullanırsınız. Eğer özel sektörde çalışmaya karar verdiyseniz erkek arkadaşlar için söylüyorum. Mezun olur olmaz hemen askere gidin. Çünkü bu iş daha sonra başınıza bela olabilir. Ve özel sektörde çalışmayı planlayanlar okurken mutlaka part-time olarak planlama bürolarında çalışın. Eğer kamuda çalışmak istiyorum diyorsan Allah yardım etsin çünkü önünde bir sınav var. Hımmm nedir o? KPSS çok tatlı dimi? İşte kamuda çalışmak istiyorsan bu sınavdan böyle baya yüksek alman lazım çünkü her sene bilmem kaç kişiyi mezun ediyoruz sonra da komik sayılarda kadro açıyoruz. O yüzden kolay gelsin, kaldı ki bunun daha mülakatı güvenlik soruşturması vs. bir sürü ıvır zıvırı var. Neyse…

Bir de Belediyeler var tabi. Eğer Belediye’ye girmek istiyorsanız kuvvetli referanslar bulmanız gerekir yoksa unutun! Buna bu kadar söz söylemek kafi geçiyorum…

Gelelim akademik kariyere… Şimdi bu meşakkatli, zorlu ama bir o kadar da benim çok kutsal saydığım yola… Eğer akademik olarak bir kariyer planınız varsa buna birinci sınıfta karar vermelisiniz. Sonrasında kendinize bir dert edinmelisiniz. Dertten kastım planlama… Şehir planlama!

Planlamanın bir dalında çalışmayı düşündüğünüz bir konuyu daha öğrenciyken belirleyip bunun üzerine gidin okuldaki projelerinize yansıtın. Bu konuda uzman hocalarla sürekli kontak kurun. Atlamadan şunu belirteyim mutlaka bir yabancı dil konusunda kendinizi geliştirin. İyi bir akademisyen dil bilir. Ve hep şunu hayal edin… Akademisyen oldunuz ve öğrencileriniz var sizden aldıkları bilgiler ve tecrübeler sayesinde her biri bir yerlerde çok güzel işlere imza atacak… Müthiş bir duygu olsa gerek…

şehir ve bölge planlama okuyan şbp öğrencilere tavsiyeler

Evet, eksik ve hatalı da olsa sizlerle paylaşmak istediğim bu yazımda anlatmak istediğim konu şu ki, mesleğinizi sevin… Eğer sevmiyorsanız bu işi yapmak size zor gelebilir bir an önce sevme yollarını arayın kendinize. Her ne kadar sevimsiz görünse de şehircilik bir derya deniz mutlaka size hitap eden bir yanını bulursunuz. Ünlü İskoçyalı yazar ve şair olan Walter Scott’ın bir sözü ile yazımı bitireyim.

Bir işe girişmek için iyi bir gerekçemiz yoksa ona başlamamak için iyi bir nedenimiz var demektir.”

 

Sizin de şehir ve bölge planlama müdavimlerine, geleceğin şehir plancılarına ve şbp öğrencilerine tavsiyeniz, öneriniz varsa yorum kısmında belirtebilirsiniz.

14 Yorum

  1. ali 22 Ocak 2018
  2. Hümeyra 22 Ocak 2018
  3. Merve 1 Şubat 2018
    • SAFFETTİN ÇETİN 1 Şubat 2018
      • İkranur Altuntaş 17 Temmuz 2018
  4. Alper 20 Nisan 2018
  5. İkranur Altuntaş 17 Temmuz 2018
    • ŞBP TÜRKİYE 17 Temmuz 2018
  6. İkranur Altuntaş 17 Temmuz 2018
  7. Elif 25 Temmuz 2018
  8. Özcan 20 Temmuz 2019
    • Tarık 4 Ağustos 2019
  9. İrem berna 9 Ağustos 2020
  10. Senem 12 Kasım 2020

Yorum Yazın !